DE GENDERKWIEBUS PODCAST

Transgender? Meer dan twee genders? Genderneutraal? Non-binair? Géén man of vrouw? Transities en genderteams? Leer over all things gender door te luisteren naar De Genderkwiebus Podcast - met als host & maker Nanoah Struik. Van de "Gender voor Dummies"-serie tot interviews over hormonen, identiteiten en nog veel. 

Hieronder vind je een overzicht van alle gepubliceerde afleveringen. De Genderkwiebus Podcast is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor, Breaker, Castbox, Overcast, Pocket Casts en Radio Public.

Door te klikken op het plaatje bij de aflevering of de titel van de aflevering, kom je op de pagina van de aflevering. 

Wil jij nou dat ik nog meer Genderkwiebus-content kan maken en daarmee meer mensen kan informeren? Help me out door te doneren via deze link: https://instabio.cc/genderkwiebus - en/of deel de podcast met je vrienden en familie! 

gk%20x%20tolhuis_edited.png
Trans Day of Visibility met Veer, Romeo en Freddie Lian | 31 maart 2021

Op 31 maart 2021 is het weer Transgender Day of Visibility. Voor de snelle luisteraars: vandaag dus! Volgens Wiki: "De Internationale Dag van Transgendervisibiliteit is een dag om mensen bewust te maken van de discriminatie waar transgenders wereldwijd mee te maken hebben." Maar ik vind het ook zeker een dag waarop we stil staan bij trans-zichtbaarheid. Daarom spreek ik met mensen die op hun eigen manier iets met zichtbaarheid doen of te maken hebben.

Flip_edited.png
#19
Selfmade Man met Flip | 18 maart 2021

In deze aflevering te gast: acteur, regisseur en mooi mens Flip Zonne Zuijderland (@gevlaflipt). Met Flip ga ik in gesprek over zijn toffe upcoming project genaamd 'Selfmade Man'. Een webserie die jongvolwassene Mason volgt in zijn transitie van meisje naar man. De pilot-aflevering komt op woensdag 7 april (aanstaande) online, op het YouTube-kanaal van NPO3 - het is onderdeel van de 3LAB Serie Contest van de NPO. Allemaal even checken dus! 

politiek.png
#18
(Gender)kwiebus in de politiek - stemhulp Tweede Kamerverkiezingen 2021 | 12 maart 2021

We mogen (moeten, vind ik) weer stemmen voor de Tweede Kamer! Ik heb heel last minute nog even voor je uitgezocht wat een heleboel partijen zeggen over (trans)gender-kwesties. Veel van die info deel ik met je in een half uurtje (ja, zo weinig wordt er dus eigenlijk over gender gezegd).

Heb je vragen over de afleveringen of heb je een suggestie? > 
gk x tolhuis.png
#17
Tolhuistuin x Genderkwiebus: Internationale Vrouwendag-special #2 | 8 maart 2021

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) lanceer ik in samenwerking met Tolhuistuin Amsterdam niet één maar twee speciale afleveringen in het teken van Vrouwendag. Ik onderzoek samen met mijn gasten vrouwelijkheid, vrouw-zijn en vrouwendag. Hoe verhouden mensen zich tot vrouwendag als ze niet (standaard-)vrouw zijn? Hoe maken we een dag als vrouwendag ook écht een dag voor hen? Is dat überhaupt wenselijk? In deze eerste aflevering spreek ik met Frederick Vosters (@fox.ters) en Nienke Van Dijk (@nienkevandijk1993) over vrouwelijkheid, vrouw-zijn en vrouwendag en wat dat voor hen betekent: een trans man en een vrouw met intersekse. 

gk x tolhuis.png
#16
Tolhuistuin x Genderkwiebus: Internationale Vrouwendag-special #1 | 8 maart 2021

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) lanceer ik in samenwerking met Tolhuistuin Amsterdam niet één maar twee speciale afleveringen in het teken van Vrouwendag. Ik onderzoek samen met mijn gasten vrouwelijkheid, vrouw-zijn en vrouwendag. Hoe verhouden mensen zich tot vrouwendag als ze niet (standaard-)vrouw zijn? Hoe maken we een dag als vrouwendag ook écht een dag voor hen? Is dat überhaupt wenselijk? In deze eerste aflevering spreek ik met Deen Groothuizen (@zegmaardeen) en Sharmila Vooren (@sharmilamua) over vrouwelijkheid, vrouw-zijn en vrouwendag en wat dat voor hen betekent: mensen uit de trans community. 

Jules_edited.png
Voelen aan je strot met Jules | 31 januari 2021

Er ontstaat spontaan een soort serie met afleveringen over testosteron of waar testosteron een grote rol speelt, zo ook in deze aflevering: Jules (@jules_christopher) en ik hebben het namelijk over de effecten van testosteron op je zang- en spreekstem. Verder praten we over trans-zijn in de theaterwereld & vragen we ook nog of je even aan je strottenhoofd wilt voelen. 

Deen_edited.png
50 tinten teal met Deen | 20 januari 2021

Het is écht al even geleden dat er een nieuwe aflevering online kwam, mijn excuses! Maar daarom, als goedmakertje, een extra-lange aflevering. Ik ga in gesprek met Deen (@zegmaardeen & @debrusvanroos) over onder andere zijn non-binaire trans masculine identiteit en hoe het is om te moeten wachten op zorg zoals hormonen en operaties. We kletsen de oren van je hoofd dus bij deze: veel plezier met luisteren! 

Wil je mijn andere werk zien? >
levi%20interview%20art_edited.png
De thee over T met Levi | 3 november 2020

Het allereerste interview, of eigenlijk meer een keukentafelgesprek, op De Genderkwiebus Podcast is een feit! Levi en ik bespreken de hoofdletter T, die vaak verwijst naar het hormoon testosteron. In deze aflevering staat die 'T' echter óók voor transitie. Levi wordt (bijna letterlijk) het hemd van het lijf gevraagd, en we bespreken een paar juicy details wat betreft het gebruiken van het hormoon testosteron. 

Podcast 10 trans personen aanspreken.png
Gender voor Dummies #11 Taal: transgender personen aanspreken | 28 september 2020

Nogmaals over taal, na het tussendoortje over genderneutraliteit. Een enorm belangrijk onderwerp vind ik het aanspreken van transgender personen. Hoe doe je dat respectvol? Hoe ga je er mee om als het misgaat? Waarom zijn bepaalde dingen belangrijk en waar moet je op letten?  

genderneutraal.png
Gender voor Dummies #10: Genderneutraal | 14 september 2020

In 2017 werd het woord 'genderneutraal' verkozen tot het irritantste woord van het jaar. De ophef is al jaren gaande en er lijkt geen einde aan te komen. Waar het woord 'genderneutraal' is, zijn ook boze mensen & Facebook-ridders die er massaal iets (negatiefs) van vinden. Maar wat is genderneutraliteit nou écht? En is er dan echt een reden om zo kwaad te worden? 

Deze aflevering draag ik op aan Jelka van Houten en Henry van Loon.

podcast 9.png
Gender voor Dummies #9 Taal: neutrale en inclusieve taal | 31 augustus 2020

Hoe genderneutraal is onze taal eigenlijk? En hoe inclusief? Hoe maken we het nóg neutraler en inclusiever? Een paar tips en tricks om je op weg te helpen, in deze negende aflevering van Gender voor Dummies. Taal is elke dag een bewuste keuze en het is een makkelijke manier om zelf deel te nemen aan verandering. 

pronouns.png
Gender voor Dummies #8 Taal: persoonlijke voornaamwoorden | 27 juli 2020

Back to school! Een lesje taal die jij waarschijnlijk niet gekregen hebt op school, vandaag ben ik de... juf? meester? leraar? lerares? Is daar überhaupt een neutrale vorm van? Ik ga voor 'docent'. Neutraal genoeg, voor nu. Vandaag het eerste thema binnen 'Taal': persoonlijke voornaamwoorden. We gaan voorbij hij & zij en bespreken de belangrijkste do's en dont's in een kleine 10 minuten.

in transitie.png
#8
Gender voor Dummies #7 (In) transitie - deel 3 | 13 juli 2020

Jaaa, voor nu (!) het laatste deel over de basics van een transitie. In deze aflevering hebben we het over oestrogeen, kids in transitie, geslachtsoperaties en zelfs zorgverzekeringen. We hebben in drie delen immens veel besproken, maar mis jij iets? Heb jij nog een vraag over transities, operaties, zorgverzekeringen, hormonen of andere dingen? Laat het me weten! Let's talk! 

Benieuwd naar reacties op De Genderkwiebus Podcast? >
in transitie.png
Gender voor Dummies #6 (In) transitie - deel 2 | 6 juli 2020

Packers, staand plassen, pruiken en 'tucken'? Als één van die dingen, of misschien allemaal, jou niks zeggen: voel je dan vrij om dit tweede deel uit een driedelige afleveringenreeks over transitie(s) te beluisteren. Wil je weten hoe je een lage stem en een hoog libido krijgt (deze vraag wordt gesteld met een flinke knipoog)? Ook dan is deze aflevering voor jou.

in transitie.png
Gender voor Dummies #5 (In) transitie - deel 1  | 29 juni 2020

"Heb jij je al laten ombouwen?" - "Hoe heette je vroeger, wat is je échte naam?" Nee! De tijd van die twee vragen is nu voorbij. Trans personen kunnen in transitie gaan, en over die transitie maak ik een driedelige afleveringenreeks vol informatie en nuttige, praktische weetjes. In dit eerste deel leer je over een sociale transitie, 'deadnaming' én de route die je kan bewandelen bij het Amsterdamse Genderteam (Amsterdam UMC, voorheen VUmc).

intersekse cover.png
Gender voor Dummies #4 Intersekse | 22 juni 2020

Hermafrodiet? Intersekse? DSD? We leren een nieuwe term, en dit keer eentje die niet onder maar náást de trans-paraplu staat. En daarmee komen we alweer op het eind van het eerste deel van de serie Gender voor Dummies. In dit deel hebben we de basics van de basics besproken. In de volgende afleveringen worden sommige aspecten uitgebreider behandeld en gaan we nieuwe dingen ontdekken.

cover gvd 4.png
Gender voor Dummies #3 Trans-paraplu: crossdressing, travestie & drag | 3 juni 2020

Nummertje drie in de serie Gender voor Dummies! Deze aflevering staat in het teken van nóg een stukje van de trans-paraplu: crossdressing, travestie en drag. Lang leve paraplutermen ;). We gaan op onderzoek uit en vinden antwoorden. We bespreken heteromannen in 'vrouwenkleding', dragqueens- en kings, en nog een paar interessante dingen. Klaar om te leren? Dat doen we het liefst samen!

gk%20x%20tolhuis_edited.png
Over De Genderkwiebus (Podcast) | 25 mei 2020

Wat is een 'Genderkwiebus' eigenlijk? Waarom wordt daar een podcast over gemaakt? En wie zit er achter de microfoon van deze podcast? Vragen die beantwoord zullen worden in deze korte 'get to know me & this podcast'-aflevering tussendoor. 

non-binair.JPG
Gender voor Dummies #2 Trans-paraplu: non-binair | 18 mei 2020

Nee! Het hield zeker niet op bij één aflevering, we knallen lekker door en hier is alweer de tweede uit de serie Gender voor Dummies. In deze aflevering kletsen we over een mini-parapluutje onder die grote trans-paraplu waar we het in aflevering #1 over hebben gehad. We bespreken non-binaire identiteiten en genderneutrale kinderkleding, "Beste reizigers" in plaats van "Dames en heren" & nog veel meer.

aflevering 1 verbeterde versie.png
Gender voor Dummies #1 Trans-paraplu: trans mannen en trans vrouwen| 11 mei 2020

Yay! De allereerste aflevering in de serie: Gender voor Dummies, waarin er zo toegankelijk en simpel mogelijk uitleg wordt gegeven over allerlei onderwerpen die te maken hebben met gender. Deze aflevering gaat over de gigantische transgenderparaplu, en in het bijzonder over transmannen en transvrouwen.