top of page

In Afrika Besta Ik Niet

Als Nanoah in hun tienerjaren uit de kast komt bij diens Nigeriaanse vader krijgt hen te horen dat queer-zijn on-Afrikaans is. Dat is een van de redenen waarom Nanoah zich nooit verbonden heeft gevoeld met diens Nigeriaanse roots. Na de moord op George Floyd in 2020, waardoor de BLM-beweging een groter platform krijgt, lijkt het voor Nanoah ineens te moeten: verbondenheid met je roots. Maar Nanoah voelt alsnog een grote blokkade: hun queerness. Want hoe kunnen die twee dingen naast elkaar staan: queer én Nigeriaans zijn, als het voelt alsof queer zijn niet Nigeriaans is? En wat voor rol speelt hun familie hierin?

 

Nanoah’s Nigeriaanse roots en queerness botsen. Op een reis naar Nigeria wil Nanoah op zoek gaan naar verzoening.

Montage: Geuren & Kleuren Media

Muziek: Ata Güner 

Redactie & research: Nyun Wortu

Cover foto: Coco Olakunle 

#1 - Tussen Wal en Schip

Nanoah raakt in een identiteitscrisis als die als queer persoon op zoek wil gaan naar diens Nigeriaanse roots. Die voelt zich tussen wal en schip beland. Hen neemt het besluit om op reis te gaan naar het thuisland van diens vader: Nigeria, waar je 10 tot 14 jaar in de gevangenis kan belanden als queer persoon. De eerste stappen van Nanoah’s reis gaan echter niet zoals gepland.

#2 - Oma Afrika

Nanoah maakt zich zorgen over de ontmoeting met diens Nigeriaanse familie: durft Nanoah open kaart met hen te spelen over diens queerness en hun zoektocht? Zal de familie Nanoah omarmen zoals die is? Nanoah ontmoet diens zieke oma in het familiehuis in Benin City, Nigeria.

#3 - Oyinbo

Nanoah krijgt verdrietig bericht, maar komt tegelijkertijd ook dichter bij diens vader. Er worden plannen gemaakt voor een tweede reis naar Nigeria om daar op zoek te gaan naar een queer gemeenschap. En dan gebeurt er nog iets: Nanoah wordt verliefd.

#4 - Medeplichtig

Nanoah gaat nog een keer naar Nigeria, maar twijfelt over het meebrengen van diens vader. Nanoah wil op zoek gaan naar de queer community in Lagos, Nigeria: wie weet vindt die daar hun plek. Maar eerst wil hen iemand voorstellen aan hun vader. Aan zijn glazen eettafel worden zware gesprekken gevoerd.

#5 - Community

Nanoah gaat samen met ‘N’ en vader Kotis op reis naar Nigeria, om op zoek te gaan naar de queer gemeenschap in Lagos. Daar ontmoeten N & Nanoah een handjevol queer Nigerianen. Ook ontmoet N de familie van Nanoah, maar zal Nanoah N uiteindelijk voorstellen als diens partner?

#6 - Vrije vogel

Nanoah stelt N voor als hun partner bij diens Nigeriaanse familie. De reacties zijn verbazingwekkend. Nanoah en N gaan naar Kollum (Friesland) Pride en UK Black Pride in Londen. Nanoah reflecteert op diens innerlijke en fysieke reis van de afgelopen maanden en komt tot een paar conclusies. Hen voert een openhartig eindgesprek met diens vader.

bottom of page