top of page
Nanoah Oxfam Novib - Foto Daniel Niessen _13.jpg

Over mij

Hi lief mens! Mijn naam is Nanoah Struik (2000), maar zover was je inmiddels denk ik al wel. Ik ben enorm benieuwd naar jou maar deze pagina moet over mij gaan, zo is mij verteld, en blijkt heel belangrijk te zijn. Iets met vertrouwen geloof ik… Nou goed, welkom yet again! Laat ik mezelf even voorstellen. (Wil je ook over jezelf of je organisatie vertellen? Contact me dan via de contact-pagina).

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Spotify
  • Twitter

Foto gemaakt door Daniel Niessen

Mijn verhaal

Ik ben een Drent van oorsprong en heb de eerste 20 jaar van mijn leven in (en in de omgeving van) Emmen gewoond. Ik heb Drenthe in januari 2020 verlaten voor de Randstad, waar ik inmiddels van Alkmaar naar Amsterdam, van Amsterdam naar Haarlem en van Haarlem naar Den Haag ben verhuisd (iets over een wooncrisis...). Ook niet geheel onbelangrijk: mijn voornaamwoorden zijn die/diens en hen/hun*.

 

In 2017 (ja, nu ik het zo opschrijf lijkt dat dat echt gisteren) heb ik mijn havo-diploma gehaald, waarna ik direct ben begonnen aan de studie journalistiek. Daar heb ik het eerste jaar met succes (en dus een HBO propedeuse) afgerond. Na twee tussenjaren heb ik een poging gewaagd aan de Universiteit van Amsterdam, met de studie Media & Cultuur. School bleek echter in groep twee al niks voor mij, dus nadat ik dat een half jaar heb uitgeprobeerd, heb ik school voorgoed afgezworen. Ik ben zonder bachelor gestopt. En dat bevalt me heel goed.

 

Ik ben een boekenliefhebber en ik lees graag (dit is niet altijd een 1 + 1 = 2, vandaar dat ik beide vermeld). De enige plek waar ik niet op mijn telefoon zit, is in een boekenwinkel. Ik kan daar uren ronddwalen en naar huis gaan met meerdere boeken die ik dan uiteindelijk half gelezen in mijn overvolle boekenkast stop (update: ik heb een nieuwe, grotere boekenkast gekocht!). Is het een slechte gewoonte als ik gewoon gelukkig wordt van een overvolle boekenkast met half gelezen boeken? Af en toe lees ik ze trouwens wel uit hoor, ik ben niet 100% een psychopaat. 

Nanoah Oxfam Novib - Foto Daniel Niessen _24.jpg

Foto gemaakt door Daniel Niessen

Op mijn 18e kwam ik uit de kast als non-binair en sindsdien spreek ik me uit over genderdiversiteit. Dat doe ik in mijn werk, in de media, op scholen, bij bedrijven en organisaties, en bij iedereen die het maar wilt horen (maar ook graag juist bij de mensen die het niet willen horen). Je kan hieronder meer lezen over mijn werk, maar je kan ook kijken bij de projecten waar ik aan heb meegewerkt, die vind je hier

*Dus als je het over me wilt hebben, na het lezen van deze pagina of het zien van mijn website bijvoorbeeld, kun je 'die' en 'hen' gebruiken in plaats van 'hij' of 'zij'. Dat kan er als volgt uitzien: "Ik las op de website van Nanoah dat diens pronouns hen/hun en die/diens zijn. Maar niet alleen daar, ook op sociale media vermeldt die hun voornaamwoorden. Hen heeft het dus heel duidelijk aangegeven."

Mijn werk

In 2020 heb ik het hele jaar voor COC Nederland gewerkt, als projectassistent asiel. Dat heb ik met veel plezier gedaan maar omdat COC moest reorganiseren, ben ik vertrokken. In 2021 ben ik daarom voor mezelf begonnen, ik stopte toen ook definitief met studeren. 

 

Mijn werk is geboren uit activisme en eerlijk gezegd ook uit noodzaak. Niet een noodzaak om geld te verdienen (al is dat ergens ook wel zo, pff kapitalisme… am I right?) maar een noodzaak om de wereld te verbeteren. Cliché he? Weet ik, maar een mens mag dromen. Ik wil daar trouwens totaal niet mee zeggen dat ik met al mijn werk de wereld verbeter, maar het is de essentie. 

In mijn werk staan een aantal dingen centraal: educatie, zichtbaarheid en activisme. Het liefst combineer ik deze componenten met elkaar, maar ook los van elkaar bewerkstellig ik ze in mijn klussen. Hiernaast is mijn werk bijna altijd persoonlijk, dat is eigenlijk niet te voorkomen. Ik ben mijn werk. Mijn werk ben ik. 

 

Mijn liefde voor educatie is ontstaan uit de onwetendheid van onze bevolking. Onwetendheid veroorzaakt een heleboel dingen, waaronder haat en onbegrip. Dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden, dat ondervind ik nog elke dag. Onwetendheid wegnemen, neemt ook een boel van het onbegrip en de haat weg. Simpele rekensom (maar ik zal niet ook hier ‘1 + 1 = 2’ herhalen). Kennis is kracht, daar geloof ik heilig in (ik ben trouwens atheïst, maar neem het woord ‘heilig’ hier maar wel serieus). Check onder andere De Genderkwiebus Podcast voor educatie. 

 

De noodzaak voor zichtbaarheid is geboren omdat ik mezelf nooit terugzag. Waar vond je een aantal jaar geleden een non-binair persoon van kleur die niet splinterdun is en niet is opgegroeid in de Randstad of het buitenland? Inmiddels zie je die wel: onder andere le moi. Zichtbaarheid versterkt herkenning en erkenning, levensreddende middelen. Check onder andere mijn boek X - Alles en Niets voor diverse non-binaire zichtbaarheid. 

 

Activisme, tja, waar te beginnen. Er is gewoon veel te doen. De wereld is en gaat naar de klote. Ik zet bijna altijd aan tot actie. Zet je pronouns in je bio! Maak je wc’s neutraal! Wees inclusief in je taalgebruik! Just do better, maar laten we dat samen doen! Eind 2021 won ik een Bob Angelo Ster van de Toekomst voor mijn activisme. 

Contact

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen & nieuwe opdrachten. Neem gerust contact met me op.

bottom of page